La sfârșit de cuptor am pornit din nou la drum. De data aceasta jurnalul de călătorie urma să-l completez cu reușitele proiectelor GEF SGP și ADA, realizate în localități din raionul Ștefan Vodă. Turul de presă desfășurat de AJMTEM, în parteneriat cu Societatea Ecologică „BIOTICA”, Asociaţia Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT), Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova (ADTM) și Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, a fost un bun prilej de a înțelege cum decurge viața la țară, dar și pentru a vedea cât de mul țin oamenii de la Sud-Estul Republicii Moldova la comorile naturii, cât de importante sunt proiectele, care, într-un fel sau altul, păstrează și salvează VERDELE.
Primul popas e la Talmaza, Ștefan Vodă. Aici, Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova, susținută de GEF, a promovat resursele regenerabile, prin instalarea sistemelor de iluminat LED cu panouri fotovoltaice, pentru asigurarea permanentă și autonomă a iluminării, în orele nocturne. Totodată, la Talmaza, Societatea Ecologică „BIOTICA”, deja datorită susținerii Agenției Austriece pentru Dezvoltare, a construit un rezervor de apă. Astfel, mai mulți oameni, ce nici nu visau să aibă un apeduct, din cauza reliefului, care până mai ieri nu permitea „acest lux”, s-au bucurat că au fost conectați la rețea. Mai mult ei au plătit puțin peste 1950 de lei, un preț mic, dacă mai pui în calcul că s-au ales și cu apometre.
După o pauză de masă, pe malul Nistrului Chior, fac notițe la Cioburciu. Aici, împreună cu primarul Dmitrii Wissotzky, ajungem la sistemul antiviitură, restabilit cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, la fel într-un proiect realizat de „BIOTICA”. În acest sens, localitatea a scăpat de apele, uneori, năvalnice ale Nistrului. Adică,fiind reconstruit sistemul vor fi prevenite inundațiile.
Rămânem tot pe mal de Nistru. La Cioburciu există și un parc, după conceptul unui ecosistem seminatural. Aici, la umbra copacilor copiii se joacă, iar maturii stau la sfat. Parcul din localitate a fost realizat de APIT, cu suportul GEF SGP.
Prima zi de tur se încheia cu un frumos asfințit, pe mal de Nistru și cu discuții interesante la Conacul lui Mărgineanu, precum l-am „botezat” noi, jurnaliștii.
A doua zi a început pentru unii colegi cu un master class de alergare, oferit cu drag de șeful ADTM, Viorel Miron. Astfel, ei au escaladat dealurile Cioburciului, s-au umplut de energie pentru o nouă zi, care se anunța la fel de interesantă, cel puțin asta anunța Agendă. Unii și-au savurat cafeaua, alții ceaiul și am pornit din nou la drum. De data această spre orașul Ștefan Vodă.
Acolo am admirat exponatele de la Muzeul Verde, au ascultat povestea frumoasă a acestuia, expusă cu însuflețire de directoarea Tatiana Marin. Promit, să revin cu un expozeu de la cel mai interesant și provocator Muzeu dintre Prut și Nistru, cel puțin pentru mine. Acum, însă, vă spun despre un proiect GEF, realizat de Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă (ME ȘV), în satul Palanca. Cu mult entuziasm despre el au vorbit Tatiana Marin, șefa MEȘV, dar și primarul de Palanca, Larisa Voloh. Aici, va fi instalată o rețea de informare, compusă din microfoane, difuzoare, amplasate în locuri publice. Totodată, la Palanca, localitate care, potrivit cercetărilor, ar fi printre primele nouă sate din raionul Ștefan Vodă cu risc sporit de dezastre, va fi instalat pavaj adaptat la schimbările climatice și dezastre. Mai mult, constat că proiectul este unul destul de ambițios, or urmează a fi procurat și un turn de apă, instalate peste 160 de becuri LED, amenajate trei zone de protecție a fântânilor, amplasate 50 de tomberoane și 14 coșuri de gunoi.
…Cei de la Popeasca, Ștefan Vodă, „culeg” deja roadele proiectelor implementate de BIOTICA, având suportul ADA și GEF. Am vizitat, mai întâi, turnurile de apă, instalate datorită Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Apoi, am mers la pepiniera inițiată cu susținerea GEF. În cadrul proiectului, aici au fost plantate specii de paltin, corn, păducel, nuc, aronie, tei etc. Deocamdată, puieții ajung doar în Popeasca, însă, diriguitorii speră că despre ei va afla mai multă lume, astfel își vor extinde arealul de vânzare a ceea ce cresc cu mare drag.
La Talmaza, Cioburciu, Ștefan Vodă, Popeasca am aflat și despre potențialul turistic al zonei. Ghid prin spațiul Nistrului de Jos a fost Viorel Miron, șeful Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova, care desfășoară un proiect GEF SGP și are în vizor destinațiile din raionul Ștefan Vodă. Am aflat că Nistrul de Jos – zonă RAMSAR – are un patrimoniu natural și cultural destul de variat. Nistrul Chior, Știubeiul, pădurile seculare, luncile râurilor, păsările – toate sunt parte a unui peisaj încântător. Oricine ajunge în zonă poate lesne afla despre oameni, tradiții, toponime locale, or în mai toate satele de pe aici sunt multe muzee bogate cu vestigii ale istoriei.
Voi reveni la Nistrul de Jos pentru admira splendorile naturii, dar și pentru a asculta poveștile oamenilor, pentru a „săpa mai adânc” în tradițiile și obiceiurile lor. Sper, însă, că autoritățile vor spune DA inițiativei de creare a unui Parc Național în Zonă, care ar pune în valoare, și mai mult, potențialul acesteia, dar ar și contribui la îmbunătățirea stării elementelor de mediu.
Relatarea a fost realizată cu suportul GEF SGP, ADA, BIOTICA, APIT, ADTM, MEȘV, AJMTEM. Mulțumesc!
Categorii:CĂLĂTORII ECO
Lasă un răspuns