… Și din nou despre partea de țară foarte dragă mie – Bucovina. Am găsit Țara Fagilor la fel de cochetă și plină de liniște, mereu dornică de a bucura ochiul cu ceea ce are mai frumos – peisaje și tradiții. Am ajuns, la invitația lui Dănuț Ungureanu, expert pe probleme de turism la Agenția Zonei Montane – Vatra Dornei, în inima Țării Dornelor. La Vatra Dornei, cunoscută drept Perla Bucovinei, s-a desfășurat conferința „Turismul rural românesc în contextul dezvoltării durabile. Actualitate și perspective”. Evenimentul a fost găzduit de Centrul de economie montană. Aici am aflat pe ce val este turismul din spațiul românesc și de ce pe alocuri șchiopătează, ce poate „fura” de prin alte părți, în același timp păstrând tradiția și firescul. S-a afirmat că dezvoltarea turismului rural în ultimele decenii și experiența României în acest domeniu au atras atenția cercetătorilor și cadrelor didactice din țară și străinătate, care, împreună cu managerii de pensiuni turistice și agroturistice, încearcă să găsească soluții pentru problemele multiple și dificile cu care se confruntă activitatea turistică.
Gazdele au vorbit cu mândrie despre localitatea lor și au prezentat filme în care au fost arătate splendorile de la Vatra Dornei, dar și din Țara Dornelor. Vatra Dornei – emblema României – este o așezare din regiunea istorică a Bucovinei, atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova.
Legenda spune despre Dorna…
Cred că orice curios care ajunge aici se întreabă de unde pornește numele localității, dar și hidronimul Dorna.
Legenda spune că acestea ar veni de la o fată frumoasă cu numele de Dorina. Vorba vine că Dragoș Voda, acum mai bine de șase secole și jumătate, a sosit la vânat pe aceste locuri. Aici a și întâlnit o fată frumoasă, cu păr bălai și cu numele de Dorina. Dragoș a plecat la vânătoare și într-o pădure deasa i s-a arătat o căprioară pe care a început să o urmărească. Aceasta, iute de picior, a scăpat, însă, mereu de săgețile vânătorului, dar ostenită, s-a oprit pentru o clipă, lângă un brad cu trunchiul gros.
Dragoș a întins arcul și a tras. De după copac s-a auzit un țipăt omenesc de durere. Căprioara a făcut un salt, după care s-a pierdut în desișul pădurii. Dragoș s-a apropiat de brad și a văzut că în locul căprioarei o ucisese pe frumoasa Dorina. Plin de remușcări, el înmormântat-o chiar pe locul unde fusese ucisă. În amintirea ei a botezat locul și râul din preajmă – Vatra Dornei, devenită în timp Vatra Dornei de astăzi.
Pe culmile din Țara Dornelor
Orașul-stațiune e străjuit de Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani și Munții Suhard. De asta, turismul montan e la mare căutare. Peste 300 de kilometri de trasee montane sunt deschise pentru cei dornici de a cuceri înălțimile. Mulți își doresc să ajungă pe Vârful Oușorul (1639 metri), piscul de pe care poate fi urmărit spectacolul vieții la țară, dar și al naturii din Țara Dornelor.
Apropo, se spune că Vârful Oușorul este barometrul care prezice vremea. De la punctul de observație de la Centrul de economie montană am văzut că Vârful Oușprul și-a pus o căciulă de nori și ceață. Peste scurt timp a început să plouă. Din bătrâni se povestește că barometrul nu a dat greș niciodată. Amatorii de hiking (drumeții) pot ajunge și pe Dealul Mare, Muntele Bârnărelul, Runcul Mare. Temerarii pot alege trasee și mai complicate, cum ar fi spre Călimani, Suhard sau Rodnei.
Cei care au poftă de adrenalină sunt invitați la rafting (coborâre cu pluta pe ape repezi de munte) și plimbări cu barca pe Dorna și Bistrița Aurie.
În perioada albă a anului, amatorii de schi pot veni pe pârtiile: Veverița, Telescaun-Dealul Negru și Parc.
Sănătatea unei stațiuni bătrâne
Oricine ajunge aici nu se va plictisi niciodată. Vatra Dornei oferă oricui șansa de se odihni și distra, de a admira și a afla multe lucruri interesante.
Renumită ca stațiune balneo-climaterică, Vatra Dornei e amintită încă pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea de profesorul Haquet din Lvow. Acesta remarcă apele răcoritoare de băut. Acum mai bine de două secole au fost analizate chimic, iar din 1845 apele au fost folosite permanent. Acestea sunt utilizate în tratarea afecțiunilor aparatului cardiovascular, ale sistemului nervos periferic, reumatismale, în hipertiroidism, anemii.
Parcul din centrul stațiunii Vatra Dornei este renumit prin multele veverițe, care reacționează la apelativul Mariana. Acesta are o suprafaţă de 50 de hectare şi este o rezervaţie dendrologică a Academiei Române, cu specii rare de arbori bătrâni şi înalţi.
Tot aici se află izvorul de apă minerală Parc, Pavilionul Japonez, Biserica Sfânta Treime. Pe aleea principală sunt busturile lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri și Alecu Russo.
În apropierea Parcului Central este şi Cazinoul – un monument istoric ridicat în 1896, care, din păcate, zace în ruină. În același an, adică 1896, a fost zidită clădirea-monument a Izvorului Sentinela.
La Vatra Dornei se află și Muzeul de Științe ale Naturii. Aici sunt prezentate exponate din Țara Dornelor – familii de ceri și căpriori, urși bruni, cocoșul de munte, vulturul pleșuv brun, precum și multe specii de păsări și mamifere.
În centrul localității, chiar în edificiul Primăriei Municipiului Vatra Dornei, este Muzeul Etnografic. Deschisă acum trei decenii, instituția este o carte de vizită a Țării Dornelor. Cei care-i trec pragul află mai multe despre tradiții, obiceiuri, îndeletniciri. Aici pot fi văzute țesături, cusături, ii și catrințe, măști, ouă încondeiate, obiecte din metal și os etc.
Vă îndemn să admirați locurile minunate din Vatra Dornei. Povestea din Țara Dornelor așteaptă să fie citită și înțelesă de fiecare.
Bucovina mi-e dragă de tot și o port mereu în suflet, pentru că are peisaje de poveste, tradiții impresionante, dar şi pentru că de fiecare dată eşti primit cu multă căldură. Oamenii din Țara Fagilor știu să păstreze cu sfințenie ceea ce le-au lăsat moșii și strămoșii, știu să arate lumii că sunt demni urmași. În cadrul Conferinței Internaționale „Turismul rural românesc în contextul dezvoltării durabile. Actualitate și perspective” am vizitat și două sate impresionante din Bucovina – de altfel, declarate cele mai frumoase din România – Cârlibaba și Ciocănești. Despre ele, însă, într-o altă poveste de călătorie.
Categorii:LA MUNTE
Lasă un răspuns