Din primăvară, mai ales începând cu Săptămâna Patimilor, şi până la Crăciun, este unul din cele mai vizitate muzee din Ucraina. „Pysanka” (Muzeul Ouălor Încondeiate) se află la Kolomyia (Kolomâia), un oraş din Nord-Vestul ţării. De la Chişinău până la Kolomyia sunt aproape 420 de kilometri.
Muzeul Ouălor Încondeiate, situat în partea istorică a oraşului Kolomyia, are forma unui ou încondeiat, care atinge circa 14 metri. Irina Blonsika, colaborator ştiinţific, spune că, muzeul, începând cu 1987, a funcţionat în interiorul bisericii de lemn “Buna Vestire”. Peste 13 ani, la două milenii de la Naşterea lui Hristos, este deschis Muzeul-ou. Aici sunt peste 12 mii de ouă din diferite ţări ale lumii, majoritatea, desigur, din Ucraina. Artiştii şi-au demonstrat măiestria creând diferite motive pe ouă de găină, gâscă, raţă, prepeliţă şi chiar struţ. Cele mai inedite sunt încondeiate de meşterii huţuli. De altfel, cei de mai neîntrecut în această artă.
Irina îmi spune că pe ouăle încrustate nimic nu e întâmplător – nici culorile alese, nici motivele. Orice are valoare de simbol. De exemplu, albul simbolizează cerul, galbenul – soarele, roşul – viaţa, iar negrul – pământul. Ornamentele de pe cele 12 mii de exponate sunt diferite. Astfel, pe unele ouă sunt încrustate uneltele agricole, pe altele simbolurile florale, linia vieţii, linia morţii, peşti, păsări, cruci. Simboluri mai mult folosite de meşterii huţuli. Pe când pe ouăle încondeiate, de exemplu, de bucovineni am observat – frunze de stejar, brazi, unelte de muncă etc.
Muzeul „Pysanka” găzduieşte adevărate opere de artă – unele motive abia de la poţi observa cu ochiul liber, altele sunt foarte fin lucrate.
Cel mai vechi exponat de la Muzeul „Pysanka” este din 1934. Meşteşugul încondeierii ouălor este practicat mai mult de femei. În fiecare an, în cea de-a doua duminică după Înviere, la Kolomyia se desfăşoară Festivalul ouălor încondeiate.
Categorii:TRADIȚII
Lasă un răspuns