O destinaţie „ca sarea-n bucate”

Am citit de mai multe ori despre Cacica, judeţul Suceava. Îmi doream foarte mult să ajung, însă, de fiecare dată când vizitam Bucovina această destinaţie „sărea” din program. Mă întristam, dar dorinţa mea era „alimentată” de o nouă speranţă. Şi atunci când, în sfârşit!, am ajuns la Cacica, mi-am zic că e important să vrei, dar foarte mult să vrei, să se întâmple un lucru. Cacica e la 40 de km de Suceava şi la 18 Gura Humorului şi e renumită prin salina de aici şi Sanctuarul Marian al Bisericii Catolice.

IMG_8210Salina Cacica, cu o vechime de peste 200 de ani, este un sat de sare. Zăcămintele de sare au fost descoperite prin 1780, iar 18 ani mai târziu a fost dată în exploatare o salină. Însă, potrivit cercetărilor, la Cacica a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură (prin fierbere și evaporare) din Europa, datate din perioada culturii Starcevo-Criş din neoliticul timpuriu.

…Trepte, multe trepte (le-am pierdut numărul)… şi toate duc sub pământ. De altfel, treptele sunt de brad şi au peste două secole. Tunele şi săli, grote, capele şi un lac. Cel mai mult mi-a plăcut lacul, care se află la o adâncime de 35 de metri. Unii îi spun Lacul Sărat, alţii – mai poetici – Lacul de Cristal, pe pereţii căruia sunt cristale de sare. Impresionant e că toate galeriile Salinei Cacica au fost săpate manual. Salina Cacica este raiul persoanelor care suferă de boli respiratorii, ale aparatului locomotor etc.

IMG_8209   IMG_8168 IMG_8178 IMG_8181 IMG_8187 IMG_8188 IMG_8190 IMG_8199

Peste drum de Salina Cacica se află un frumos sfânt locaş – Biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului”. Construită în stil neogotic, aceasta a fost sfinţită la 1904. Vizitată de mii de pelerini, în anul 2000, obţine titlul de Basilica Minor, acordat de către Papa Ioan Paul al II-lea.

IMG_8212 IMG_8213 IMG_8224

De Sfânta Maria, pe 15 august, sanctuarul este vizitat de zeci de mii de pelerini, unii veniţi de la distanţe foarte mari. Se spune că de Sfântul Anton (13 iunie) lumânările se aprind singure. Biserica romano-catolică de la Cacica este renumită şi prin faptul că aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu micul Iisus în braţe, numită „Madona Neagră”.

IMG_8229

Voyage Center PHILIPSKY – TOUR, mulţumesc pentru susţinere!Categorii:ALTFEL DE CĂLĂTORII

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

  1. eu am fost acolo 🙂 ii interesant 😀 RECOMAND!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Țărăncuța Veselă

Bine-ai venit la mine-n sat!

Gânduri Despletite

Viață, cum te-aș încânta, să rămân mereu așa... (Simion Ghimpu)

diabuga.wordpress.com/

www.diabugadesign.ro

Fotografie, viata si frumos

Claudia Sofron blog

%d blogeri au apreciat: