Drumul #priNeamt nu se uită ușor

IMG_1661Din nou la drum… Și tot #priNeamt. Mic, cochet și interesant. În schimb, e tare – tare ca piatra, or e Piatra Neamț. În inima județului Neamț, eu și încă șase colegi de blogosferă din stânga Prutului, am ajuns după miezul nopții. Am fost cazați în cel mai bun hotel din Piatra – „Central Plaza”. De altfel, clădirea Hotelului „Central Plaza” e considerată una din cele mai înalte din Piatra Neamț. Chiar dacă era târziu de tot am hotărât să ne salutăm cu bloggerii din România, dar şi de peste hotare. În cameră, surpriză!!!, era mâncare. Mulţumesc, Alex Filip şi Toma Nicolau că aţi avut grijă de cei şapte lupi flămânzi din Basarabia!

…A urmat o săptămână plină (05 – 11 septembrie) #priNeamt. De altfel, evenimentul organizat de Eventur este, cel puţin până acum, unul SUPER-MEGA. Un judeţ din Romania e promovat ca la carte, iar pentru ca imaginea acestuia să câştige mult, dar foarte mult au fost invitaţi 60 de bloggeri din România, Republica Moldova, Marea Britanie etc.

În prima zi, am participat la o conferinţă destinată, în special, persoanelor din domeniu. Cu toate astea am ascultat cu mare atenţie ce au vorbit Florin Bărhălescu (ICAR Tours), Cristian Ignat (2Parale), Matei Psata (iLeo). Au spus lucruri interesante – Horia Szabo de la Conacul Archia din judeţul Hunedoara şi Silvia Ştefănucă de la Conacul Polizu din judeţul Iaşi. Carmina Niţescu a scris mai multe AICI şi cred că merită să citiţi.

IMG_1415

… Apoi am cunoscut oraşul Piatra Neamţ în toată splendoarea – muzee, biserici, galerii de artă, vârfuri montane, peisaje de poveste, magazine (în care erau produse MADE IN MOLDOVA).

IMG_1447

Am avut norocul ca în timpul desfăşurării infotrip-ului #priNeamt să se producă un eveniment, la fel de excepţional, Festivalul FILMUL DE PIATRA, ediţia a VII. Au fost prezentate peste 70 de scurtmetraje. Cea mai tare parte a festivalului s-a consumat pe platoul Cozla, unde am urcat cu telegondola şi noi cei 60 de bloggeri de #priNeamt. De acolo de sus, de la altitudinea de 650 de metri am admirat Piatra în noapte, un oraş plin de lumină, am privit filme, dar şi ne-am distrat. Vă zic că a fost ceva uluitor!!! Plus la sta, e de-a dreptul plăcut să savurezi pe platoul Cozla o cafea şi un vin fiert.

IMG_1532 IMG_1820 IMG_1794 IMG_1837

Pentru ce aş reveni la Piatra Neamţ? – mi-am pus întrebarea zilele acestea. Răspunsurile au venit repede – Curtea Domnească, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Istorie şi Arheologie, Biserica Precista…

Ansamblul Curtea Domnească e chiar în centrul istoric al urbei. Se spune că e de pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Curtea Domnească apare în izvoarele istorice ale vremii între anii 1468-1475. Totuşi, prima atestare documentară a Curtii Domnesti de la Piatra Neamt este într-un document emis la 1491. Mai târziu, prin anii 1497-1498, este ridicată Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, iar un an mai târziu este zidit turnul-clopotniţă.

IMG_1661 IMG_1581 IMG_1583 IMG_1488 IMG_1485

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, este, după mine, punctul de atracţie forte. Acesta are un patrimoniu de excepţie, care reprezintă vestigii ale celei mai importante civilizaţii a „vechii Europe”. Despre Cultura Cucuteni, dar şi despre alte aspecte ale vieţii şi istoriei am aflat la Muzeul de Istorie şi Arheologie.

IMG_1588 IMG_1666 IMG_1591 IMG_1592 IMG_1593 IMG_1598 IMG_1603 IMG_1614 IMG_1689 IMG_1710 IMG_1700 IMG_1749

Dacă ajungeţi #priNeamt e musai să treceţi şi pe la Galeria ERA. Bloggerii au avut fericita ocazie să admire lucrările pictorului Ciprian Istrate, dar şi să asculte poveştile autorului.

IMG_1564 IMG_1576 IMG_1536 IMG_1566

Călătoria #priNeamt continuă. Oameni, peisaje, trăiri, amintiri… Fie că admir Piatra Neamţ de sus sau alt loc din judeţ mă gândesc că e partea de România despre care trebuie să se vorbească mult şi frumos. Fascinantele Chei ale Bicazului – cele mai mari şi mai impunătoare, să tot stai să te uiţi, să laşi timpului şi sufletului să decidă când mergi mai departe. Iar mai departe e la fel de impresionant peisajul. E renumitul LACUL ROŞU. Chiar dacă e în judeţul Harghita, ar fi păcat dacă eşti #priNeamt să nu ajungi şi aici.

IMG_1903 IMG_1884 IMG_1922 IMG_1928 IMG_1979

  … Respiro şi prânzul – la Pensiunea „Alexandra” din Ticoş-Floarea, judeţul Neamţ.

IMG_2027 IMG_2018 IMG_2019 IMG_2016

Urmează Barajul Bicaz, apoi un popas la Hangu. De aici e privelişte nemaipomenită – şi Lacul Izvorul Muntelui, şi Ceahlăul…

IMG_2053 IMG_2036 IMG_2080

La Durău ne cazăm la Hotelul „Bistriţa”. Poveştile de la Durău şi Ceahlău sunt AICI şi AICI.

Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy

Organizator: Eventur Bucharest

Powered by Petrom Romania

Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean Neamț, Primăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car.Categorii:ALTFEL DE CĂLĂTORII, LA MUNTE

Etichete:, , , , , , , , ,

1 răspuns

  1. toate bune si frumoase in piatra neamt, partie noua, renovare curte domneasca. dar cine sa le foloseasca. bate vantul peste tot. in afara de filmul de piatra si tare ca piatra, orasul ar trebui re-populat cu dublul populatiei de acum care sa foloseasca toate facilitatile astea. cam atatea persoane au plecat in cei 20 de ani de fsn/psd/pnl/pdl. in plus, in buna traditie de a face afaceri cu statu(adica pe banii dumneavoastra) s-a platit dublu sau poate triplu pentru tot ce s-a facut.
    la reverede,romania! scapa cine poate

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Țărăncuța Veselă

Bine-ai venit la mine-n sat!

Gânduri Despletite

Viață, cum te-aș încânta, să rămân mereu așa... (Simion Ghimpu)

diabuga.wordpress.com/

www.diabugadesign.ro

Fotografie, viata si frumos

Claudia Sofron blog

%d blogeri au apreciat: