Pe Ceahlău am avut parte de zile perfecte. Un răsărit care pur şi simplu taie respiraţia. Un munte care te suprinde prin frumuseţe, dar şi linişte. E tăcerea pe care vrei să o iei la pachet. Pe Vârful Toaca, la Cabana Dochia, la Căciula Dorobanţului, la Stânca Panaghia… nici pentru o clipă nu regret că am acceptat provocarea de a urca pe Masivul Ceahlău.
Povestea urcării şi coborârii Ceahlăului este cea mai interesată şi emoţionantă aventură de #priNeamt. Deci, vă spuneam că pe opt septembrie am urcat pe Ceahlău. Pe nouă, urma să coborâm de pe impresionantul munte. Dimineaţa vine cu un tablou mirific – soarele parcă iese din spumă şi se uită în oglinda mare a Lacului Izvorul Muntelui. Bloggerii stau cuminţi şi admiră, fotografiază spectacolul naturii, un spectacol de lumini şi culori, un spectacol în care fiecare-şi are rolul dorit…
… Un mic dejun pe munte, la Cabana Dochia (altitudinea 1750 m), şi din nou la drum. Mai întâi,unii, trecem pe Schitul „Schimbarea la Faţă”, ridicat pe Ceahlău prin anii ’90.
Am urmat traseul Cabana Dochia – sub Vârful Toaca – Panaghia – Piatra Lată – Cabana Fântânele – Staţiunea Durău (marcat cu linie roşie). De altfel, e un traseu mult mai uşor decât cel parcurs pe opt septembrie. În orice caz dacă porniţi #priNeamt şi alegeţi să ajungeţi pe Ceahlău uitaţi de sandale sau pantofi de gală. Dacă aveţi rău de înălţime mai bine staţi cuminciori în staţiunea Durău.
Traseul acesta poate fi parcurs în cel mult trei ore. Mai admirăm Vârful Toaca (1904 m), apoi urmăm acest încântător traseu. La fiecare pas e MINUNAT. Superbă Stânca Panaghia, aflată la 1776 m, încântătoare peisajele văzute din luminişuri, deosebită şi impresionantă Căciula Dorobanţului (1600 m), cocheta cabană Fântânele – sunt tablouri pe care, cu certitudine, le vor purta în amintiri încă mult timp cei peste 50 de bloggeri care au ajuns pe Ceahlău.
…Şi pentru că nu eram obosit (mai degrabă nu simţeam că muşchii s-au ales cu o febră de toată frumuseţea!) am hotărât să merg şi la Mănăstirea Durău. Istoria ei porneşte pe la începutul secolului al XVII-lea. Pe atunci era doar un schit de lemn. Cu timpul, aceasta s-a deteriorat, iar pe locul ei în anii 1832 – 1835 a fost ridicată o biserică de zid. În perioada respectivă este construit şi un turn-clopotniţă, cu două nivele. Mănăstirea Durău atrage prin frumuseţea sa, amplasarea într-un cadru montan, dar şi prin picturile cu specific naţional, realizate de doi mari artişti plastici români – Corneliu Baba şi Nicolae Tonitza.
… Un pic de odihnă şi un prânz savuros la Hotelul „Bistriţa” din Durău au fost tocmai potrivite după o călătorie nemaipomenită.
Urmează surprizele – o plimbare cu vaporul pe Izvorul Muntelui (Bicaz) şi un party pe cinste afară, dar şi în clubul Hotelului „Bistriţa”.
Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy
Organizator: Eventur Bucharest
Powered by Petrom Romania
Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.
Categorii:LA MUNTE
Lasă un răspuns